Καβάλα

Η Καβάλα είναι η πρωτέυουσα του Νομού και είναι μία χτισμένη αμφιθεατρικά πόλη στις πλαγιές του Αγ. Σύλα. Αν και είναι μία ιδιαίτερα μοντέρνα πόλη, διατηρεί μέχρι και σήμερα τους δεσμούς με το ιστορικό της παρελθόν.

Αποτελείται από ένα συνδυασμό ανοιχτών χώρων, μοντέρνων κτηρίων και εμπορικών κέντρων στα δυτικά, που δημιουργούν μία όμορφη αντίθεση με την ανατολική πλευρά που έχει διατηρήσει τα παραδοσιακά κτήρια και δρόμους.

Το λιμάνι είναι ένα στολίδι γεμάτο με χρωματιστά καΐκια, το οποίο συνδέεται με την χερσόνησο της Παναγίας που φιλοξενεί μερικά από τα παλιότερα μνημεία της πόλης τα οποία υπάρχουν από τον 16ο Αιώνα, όπως το βυζαντινό κάστρο και τις Καμάρες, καθώς και το σπίτι του Μεχμέτ Αλί ( 18ος Αιώνας ) και το Ιμαρέτ.

Από το ψηλότερο σημείο του Προφήτη Ηλία μπορείτε να έχετε μία πανοραμική άποψη της πόλης.

Αν σας αρέσει το κολύμπι μπορείτε να επισπευτείτε τις καταγάλανες παραλίες και τις ταβέρνες που υπάρχουν στις περιοχές της Καλαμίτσας, του Παλιού, της Νέας Ηρακλείτσας, της Ραψάνης, του Περιγιαλίου και της Νέας Περάμου.

Άλλές περιοχές που χαίρουν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι ο Άγιος Σύλας με το ομώνυμο μοναστήρι του, η Παλιά Καβάλα, το Κριονέρι, οι Κορυφές και το ύψωμα του  Σταυρού.

Όχι μακριά από την Καβάλα, σε απόσταση 17 χιλιομέτρων κοντά στο χωριό των Κρινίδων μπορείτε να δείτε τα ερείπια της αρχαίας Μακεδονικής πόλης των Φίλιππων που πήρε το όνομα της από τον ιδρυτή της Φίλλιπο τον Ενδέκατο.